Wildplukken. Je hebt er informatie over opgezocht op internet, misschien wel boeken over gelezen en wellicht ben je zelfs al eens voorzichtig op zoek geweest naar eetbare wilde planten. En ja, nu je er op begint te letten heb je binnen de kortste keren je eerste eetbare wilde plant gevonden! Yes! De plant lijkt best wel op die uit je boek. Denk je. En dan… Begint de twijfel toe te slaan. Hij lijkt namelijk ook best wel op die plant… Die was toch giftig? Of niet…?
Onzeker over wildplukken
Veel mensen die met mij op wildplukwandeling gaan vertellen dat ze te onzeker zijn en niet durven wildplukken. Bang dat ze de verkeerde plant te pakken hebben of dat ze de eetbare plant verwarren met een giftige plant. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Die ervaring heb ik ook gehad. En nog steeds hoor, bij voor mij nieuwe planten. Want het zijn er nogal wat hè. Daarom is mijn eerste tip voor wildpluk beginners: begin eenvoudig en verdiep je eerst eens in drie makkelijk te vinden eetbare planten.
Tip 1: Focus eerst op drie makkelijk te vinden eetbare wilde planten
Oké, er zijn veel planten. Dat klopt. Leg de lat dan ook niet te hoog, want dan zie je door de bomen het bos niet meer. Je hoeft ze ook echt niet allemaal te herkennen. Focus je eerst eens op drie makkelijk te vinden eetbare wilde planten. Die bij jou in de buurt staan en waar je niet diep voor in het bos hoeft te zoeken. Waarschijnlijk groeien ze gewoon in jouw straat, perkje om de hoek, het speelveld of als je geluk hebt in je eigen tuin. Als wildpluk beginner lijken veel planten op elkaar. Maar geloof me, deze planten kan jij echt wel herkennen. Sterker, je bent hier hoogstwaarschijnlijk al honderden keren langs, of zelfs overheen, gelopen.
Makkelijk te vinden eetbare wilde plant 1: smalle weegbree (Plantago lanceolata)
Om maar meteen te beginnen met mijn favoriete wilde plant. En echt, je vindt deze plant o-ver-al. Waar mensen lopen is smalle weegbree en deze plant is dan ook over de hele wereld te vinden. Dat komt omdat smalle weegbree zijn zaden verspreid doordat mensen over de plant heen lopen. Een tred plant wordt dat ook wel genoemd. Je kunt de plant makkelijk determineren oftewel “vaststellen”, door de lancetvormige bladeren met de duidelijke parallelvormige nerven lopend vanaf het midden. De plant is ook het hele jaar door te vinden. Maar wat kun je er nou mee? Heel veel! Opeten, thee van zetten, op je huid wrijven bij insectensteken en in je oor stoppen bijvoorbeeld. Uhhh in je oor? Ja, als je last hebt van oorpijn. De vele toepassingen van smalle weegbree heb ik in deze blog geschreven, want het is nogal wat.
Makkelijk te vinden eetbare wilde plant 2: grote brandnetel (Urtica dioica)
Wie heeft er geen ervaring met de pijnlijke en jeukende brandharen van de brandnetel? Ik neem deze eigenschap graag voor lief, want deze plant is met recht een superfood te noemen! De brandnetel zit bomvol nuttige voedingsstoffen, helpt afvalstoffen te verwijderen, voedt en versterkt. Brandnetel prikt van buiten en van binnen zoals de signatuurleer omschrijft. Meer over de signatuurleer vind je in deze blog. Ook kun je touw maken van de stengel en bevatten de zaadjes van de plant gezonde vetten, vitamines en slijmstoffen. De brandnetel groeit het hele jaar door en kan tot wel 2,5 meter hoog worden. De bladeren zijn eirond tot langwerpig en hebben een gezaagde bladrand. Mocht je nog twijfelen of je met een brandnetel te maken hebt, dan deel ik nu mijn geheime tip: wie voelt zal vinden… ?. Heeft de brandnetel je te grazen genomen tijdens het plukken? Wrijf dan met een fijngeknepen blaadje smalle weegbree over de zere plek en de pijn en jeuk zal verdwijnen. Je zult niet ver hoeven te zoeken, waar brandnetel groeit, is smalle weegbree nooit ver weg.
Makkelijk te vinden eetbare wilde plant 3: duizendblad (Achillea millefolium)
Nog zo’n plant met vele toepassingen. En ook weer het hele jaar door te vinden op grasvelden, bermen en perkjes. Duizendblad doet zijn naam eer aan. Het lijkt net of de smalle en langwerpige bladeren duizend kleine veervormige blaadjes hebben. Vanaf de zomer tot ver in de herfst en soms winter zijn de lange stengels met witte tot lichtroze bloemen in een schermvorm of tros te vinden. Van deze bloemen kun je bijvoorbeeld een siroop maken. Naast dat deze plant eetbaar is, is duizendblad voor wel “duizend dingen goed”. In deze blog leg ik meer uit over het gebruik van duizendblad.
Duizendblad met zijn mooie witte tot lichtroze bloemen
Tip 2: Focus je in eerste instantie alleen op eetbare wilde planten
Als je om te beginnen je aandacht op een aantal makkelijk te vinden eetbare planten legt en deze goed leert determineren, dan hoef je de hele groep niet eetbare planten niet ook tegelijkertijd te leren. Als je zeker weet dat de plant die je voor je hebt voldoet aan alle kenmerken die je geleerd hebt, hoef je niet bang te zijn dat je je vergist met een niet eetbare plant.
Een voorbeeld. Ik kan me best voorstellen dat je in eerst instantie het blad van de brandnetel kan verwarren met het blad van de wolfspoot. Nu is de wolfspoot niet direct giftig, maar de plant moet niet zonder professionele begeleiding gebruikt worden. Als je nu twijfelt of je wel echt brandnetel voor je hebt is de eenvoudigste check; voel aan het blad en de stengel. Brandnetel prikt en wolfspoot niet. Dan hoef je dus niet eerst alles te weten te komen over wolfspoot, maar weet je met een eenvoudige check direct dat als het blad niet prikt, het geen brandnetel is.
Tip 3: ga gewoon beginnen met je wildpluk avontuur!
Je leert het beste door niet alleen al lezend kennis te ervaren, maar vooral door te doen, beleven, voelen, proeven en ruiken. Ga naar buiten. Kijk hoe de plant groeit en bloeit, voel aan het blad (als je niet aan de jeukende plek komt na een brandnetel prik gaat de jeuk het snelste over) en ruik hoe planten kunnen verschillen van elkaar. Hou de plant een jaar in de gaten en kijk hoe de seizoenen van invloed zijn op de groeiwijze van de plant. Zo leer je een plant goed kennen en durf jij straks ook met een gerust hart je eerste eetbare wilde plant te plukken én te gebruiken in de keuken of voor andere toepassingen.