Hoe het leven soms kan lopen in een richting die je nooit bedacht had…

Van analyseren en pipetteren naar zoeken en wroeten. Van hoofd naar hart, en weer terug.

Na mijn opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb ik 10 jaar gewerkt als research analist in een wetenschappelijk laboratorium. Ik leerde systematisch en nauwkeurig te werk te gaan, vragen te stellen en deze te onderzoeken. Het hoofd vertelde of iets klopte of niet. Na de geboorte van mijn oudste zoon in 2013 veranderde er iets in mezelf. Alle zekerheden die ik tot dan toe kende waren ineens niet meer zo zeker. Teruggrijpen op alles wat ik wist lukte en kon niet meer. Maar langzamerhand kwam er meer ruimte voor voelen en intuïtie.

Mijn weg naar natuurvoeding

Ik besloot na lang wikken en wegen om ontslag te nemen, te verhuizen van de Randstad naar Brabant en van full time werken, naar full time thuisblijfmoeder te gaan. Ha, wat een grap. Het duurde even om te bekomen van de enorme verandering van werken naar thuis zijn.

In 2017 werd mijn jongste zoon geboren. Naarmate hij groter werd kreeg ik meer tijd om na te denken over wat ik nu eigenlijk wilde. Natuur, voeding en gezondheid hadden altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Het werd tijd om een andere weg in te slaan en van mijn passie mijn nieuwe beroep te maken. Er zijn veel opleidingen te vinden op het gebied van voeding, maar niets sloot echt aan bij mijn ideeën over gezonde voeding. Tot ik de opleiding Natuurvoedingsadviseur voorbij zag komen. Dit was het!

Natuurvoeding betekent voor mij terug naar oorspronkelijk voedsel. Producten die zoveel mogelijk onbewerkt zijn en die dicht bij de natuur staan. Geweldig als deze producten ook nog lokaal en biologisch te vinden zijn. Voeding waar je je gezond, fit en vitaal door gaat voelen. Wat praktisch en haalbaar is en waar je van kan genieten. En niet te vergeten, het ook af en toe los kunnen laten. Dat is waar ik blij van word en waar ik mensen mee hoop te inspireren.

En…. mijn weg naar wildplukken

En toch ging ik geen natuurvoedingsadvies geven. Want wat je aandacht geeft groeit. En mijn aandacht ging steeds meer naar mijn andere passie: natuur en voeding: Eetbare wilde planten.

Al jaren ben ik geïnteresseerd en vooral gefascineerd door de eetbare natuur.

Hoe gaaf is het als je weet wat je kan eten onderweg!

Ik begon met boeken te lezen over eetbare wilde planten. Maar leren doe je niet alleen met je neus tussen de boeken, dus ik ging ook op pad. In het begin leken alle planten op elkaar en dacht ik echt dat ik nooit te weten zou komen wat nu eetbaar is en wat vooral niet. Als je onzeker bent over je kunnen dan durf je weinig te experimenteren. Dus ik ging nog meer lezen en het internet afstruinen.

En jawel, langzaam, heel langzaam gingen de kwartjes vallen. Een aantal planten die veel in mijn buurt voorkwamen begon ik steeds beter te herkennen op andere plekken. En op een gegeven moment, toen ik echt kon zeggen dat ik zeker van mijn zaak was, durfde ik meer en meer te experimenteren met eetbare wilde planten. Alles weten kan niemand, dus ik leer ook nog steeds iedere keer weer bij. En dat maakt het ook leuk, je bent met eetbare wilde planten nooit uitgeleerd. 

Ik kan nu eindelijk zeggen dat ik van mijn passie mijn beroep gemaakt heb. Natuur, voeding, gezondheid én eetbare wilde planten. Yes!

Tijdens een wildplukwandeling combineer ik dan ook graag deze passies zodat je een goed beeld krijgt van wat je er nu allemaal mee kunt doen. 

Hoe kun je eetbare wilde planten herkennen, wat kun je er praktisch mee in de keuken en wat kunnen de planten betekenen voor je gezondheid?

Ik deel mijn passie en planten verhalen graag met andere mensen en hoop zo mensen te inspireren en te verwonderen over de eetbare natuur.

 

Zou jij ook graag meer willen weten over eetbare wilde planten? Loop dan eens mee met een wildplukwandeling!

Eetbare wilde plant tijdens een wildplukwandeling

Ik heb een passie voor eetbare wilde planten

Het is leuk, leerzaam en het geeft een boost aan je lichaam en geest. Het maakt me dankbaar voor al het moois wat de natuur te bieden heeft. Kinderen vinden het ook ontzettend interessant om erachter te komen dat je een plant die in hun eigen tuin of straat groeit gewoon kan eten! Ik organiseer wildplukwandelingen, voor beginners en al meer ervaren wildplukkers. Erg leuk om gewoon met jezelf, samen met je kinderen, vriend of vriendin of collega’s te doen.

Cursus Eetbare wilde planten & signatuur, oude verhalen en kennis van nu
Cursus Eetbare wilde planten & signatuur, oude verhalen en kennis van nu

Leren

Uitgeleerd voel ik me nooit en ik blijf mezelf altijd uitdagen om meer kennis te vergaren. Ik lees veel boeken over eetbare wilde planten en volg cursussen om bij te leren. Ook geef ik cursussen “Eetbare wilde planten & signatuur, oude wijsheden en kennis van nu” in bibliotheek de LocHal in Tilburg.

Onlangs heb ik de opleiding Darmgezondheid en Plantaardige Voeding met succes behaald. Voeding en darmgezondheid spelen een grote rol in je algehele gezondheid en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ik vind het ontzettend interessant om te leren over eeuwenoude kennis van de verschillende toepassingen van planten. De link tussen deze kennis, die al zo oud is als de mensheid zelf, combineren met wat de wetenschap gevonden heeft.

Laten we vooral een brug slaan tussen eeuwenoude wijsheid en de huidige wetenschap.

Zo kunnen we het beste van twee werelden combineren. Van hoofd naar hart, en weer terug.

Mijn inspiratiebronnen en leermeesters

Ik ben ontzettend dankbaar voor de informatie en kennis die deze mensen delen middels boeken en hun website. Zij zijn dan ook een enorme inspiratiebron voor mij en ik word zo enthousiast van hun kijk op voeding en gezondheid. Een opsomming van enkele van mijn favoriete leermeesters:

Weston A. Price, Groene Vrouw, Richard de Leth, Rineke Dijkinga, Juglen Zwaan, Laurette van Slobbe, Hans Moolenburgh, Edwin Florès en vele boeken over eetbare wilde planten.

Vereniging 013Food

Als lid van deze vereniging heb ik toegang tot een groeiend netwerk op het gebied van food. Om de paar weken worden er bijeenkomsten en inspirerende netwerkontbijten georganiseerd in de Tilburgse LocHal.

013Food geeft voeding aan duurzaam leven en draagt bij aan de verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel in Midden-Brabant. De vereniging staat voor minder verspilling, meer kennis, minder kilometers en duurzamer produceren. Tot de 013Food familie behoren uiteenlopende foodinitiatieven, bedrijven, boeren, restaurants, de gemeente, onderwijsinstellingen, de bibliotheek, stichtingen en andere partijen.