Hoe het leven soms kan lopen in een richting die je nooit bedacht had…
Van analyseren en pipetteren naar zoeken en wroeten. Van hoofd naar hart, en weer terug.
Na mijn opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb ik 10 jaar gewerkt als research analist in een wetenschappelijk laboratorium. Ik leerde systematisch en nauwkeurig te werk te gaan, vragen te stellen en deze te onderzoeken. Het hoofd vertelde of iets klopte of niet. Na de geboorte van mijn oudste zoon in 2013 veranderde er iets in mezelf. Alle zekerheden die ik tot dan toe kende waren ineens niet meer zo zeker. Teruggrijpen op alles wat ik wist lukte en kon niet meer. Maar langzamerhand kwam er meer ruimte voor voelen en intuïtie.
Mijn weg naar voedingsadvies
Ik besloot na lang wikken en wegen om ontslag te nemen, te verhuizen van de Randstad naar Brabant en van full time werken, naar full time thuisblijfmoeder te gaan. Ha, wat een grap. Het duurde even om te bekomen van de enorme verandering van werken naar thuis zijn.
In 2017 werd mijn jongste zoon geboren. Naarmate hij groter werd kreeg ik meer tijd om na te denken over wat ik nu eigenlijk wilde. Voeding en gezondheid hadden altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Het werd tijd om een andere weg in te slaan en van mijn passie mijn nieuwe beroep te maken. Er zijn veel opleidingen te vinden op het gebied van voeding, maar niets sloot echt aan bij mijn ideeën over gezonde voeding. Tot ik de opleiding Natuurvoedingsadviseur voorbij zag komen. Dit was het!
Natuurvoeding betekent voor mij terug naar oorspronkelijk voedsel. Producten die zoveel mogelijk onbewerkt zijn en die dicht bij de natuur staan. Geweldig als deze producten ook nog lokaal en biologisch te vinden zijn. Voeding waar je je gezond, fit en vitaal door gaat voelen. Wat praktisch en haalbaar is en waar je van kan genieten. En niet te vergeten, het ook af en toe los kunnen laten. Dat is waar ik blij van word en waar ik mensen mee hoop te inspireren.
Soms loop je namelijk weleens vast. Druk met je werk, thuis, sporten, vrienden en oh ja ook nog gezond willen eten. En elke keer als je de supermarkt inloopt weet je niet waar je moet beginnen. Zoveel aanbod, zoveel producten die claimen gezond te zijn, wat moet ik nou kopen? Wat is eigenlijk gezond voedsel en hoe pas ik dit makkelijk toe in mijn dagelijks leven? En hoe kan ik me gewoon weer wat lekkerder in mijn vel gaan voelen? Vitaler en energieker? Ik kan je daarbij helpen. Samen bespreken we waar je tegenaan loopt en wat je anders zou willen doen. Wil je meer weten over natuurlijke voeding en zou je hier graag begeleiding en advies in willen?
Ik heb een passie voor eetbare wilde planten
Het is leuk, leerzaam en het geeft een boost voor je lichaam en geest. Het maakt me dankbaar voor al het moois wat de natuur te bieden heeft. Kinderen vinden het ook ontzettend interessant om erachter te komen dat je een plant die in hun eigen tuin of straat groeit gewoon kan eten! Daarom organiseer ik ook wildplukwandelingen, voor beginners. Erg leuk om, bijvoorbeeld samen met je kinderen, te doen.
Leren
Uitgeleerd voel ik me nooit en ik blijf mezelf altijd uitdagen om meer kennis te vergaren. Ik ben dan ook gestart met de opleiding Darmgezondheid en Plantaardige Voeding, om na afronding als Darmtherapeut mijn klanten breder te kunnen helpen. Voeding en darmgezondheid spelen een grote rol in je algehele gezondheid en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Ik vind het ontzettend interessant om te leren over eeuwenoude kennis van de verschillende toepassingen van planten. De link tussen deze kennis, die al zo oud is als de mensheid zelf, combineren met wat de wetenschap gevonden heeft. Laten we vooral een brug slaan tussen eeuwenoude wijsheid en de huidige wetenschap. Zo kunnen we het beste van twee werelden combineren. Van hoofd naar hart, en weer terug.
Mijn inspiratiebronnen en leermeesters
Ik ben ontzettend dankbaar voor de informatie en kennis die deze mensen delen middels boeken en hun website. Zij zijn dan ook een enorme inspiratiebron voor mij en ik word zo enthousiast van hun kijk op voeding en gezondheid. Een opsomming van enkele van mijn favoriete leermeesters:
Weston A. Price, de Groene Vrouw, Rineke Dijkinga, Juglen Zwaan, Richard de Leth, Laurette van Slobbe, Hans Moolenburgh, Edwin Florès en vele boeken over eetbare wilde planten.
Als lid van deze vereniging heb ik toegang tot een groeiend netwerk op het gebied van food. Om de paar weken worden er bijeenkomsten en inspirerende netwerkontbijten georganiseerd in de Tilburgse LocHal.
013Food geeft voeding aan duurzaam leven en draagt bij aan de verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel in Midden-Brabant. De vereniging staat voor minder verspilling, meer kennis, minder kilometers en duurzamer produceren. Tot de 013Food familie behoren uiteenlopende foodinitiatieven, bedrijven, boeren, restaurants, de gemeente, onderwijsinstellingen, de bibliotheek, stichtingen en andere partijen.