Urban foraging Workshop:
Wildplukken én koken
Al wandelend je eten bij elkaar sprokkelen en er daarna een natuurmaaltijd van maken!
Beleef de eetbare natuur van plukken tot proeven.
Al struinend door perkjes, bermen en grasveldjes en met een mandje onder je arm sprokkel je de verste bladgroenten bij elkaar. Even goed wassen en daarna kun je aan de slag om een smakelijke natuur maaltijd te maken.
In combinatie met lokale biologische seizoensgroenten en een duidelijk recept maken we gezamenlijk lekkere vegetarische hapjes voor een goed gevulde lunch.
Zodra alle gerechten klaar zijn kunnen we met z’n allen gaan genieten van onze zelf bij elkaar verzamelde en gemaakte lunch. Alle zintuigen komen aan bod: zien, voelen, ruiken…. en proeven.
Urban foraging: een volledige stadsnatuur beleving van verzamelen, bereiden én opeten!
We verzamelen bij mij thuis waarna we op pad gaan in de wijk voor een urban foraging, oftewel het ontdekken van het wildplukken in de stadsnatuur.
Weer bij mij thuis aangekomen gaan we onder het genot van een verse wilde thee en een wildpluk snack in de keuken aan de slag om onze lunch te bereiden.
Met alle ingredienten die nodig zijn om een natuurvoeding maaltijd te maken. We maken genoeg zodat je met een goed gevulde buik weer naar huis gaat. En wat er over is kun je uiteraard meenemen.
De recepten zijn voor je uitgeprint en krijg je ook digitaal mee.
Alle hapjes zijn vegetarisch en met zoveel mogelijk lokale, biologische en seizoensproducten.
Heb je allergie- of dieetwensen? Laat het me vooral weten.
Praktische informatie
- Locatie wandeling: Tilburg Reeshof, Noord-Brabant.
- Locatie keuken: bij mij thuis in de Reeshof.
- Tijd: 9 uur tot ongeveer 14 uur.
- Aantal deelnemers: minimaal 3, maximaal 5.
- Bedrag: 97 euro pp.
Liever alleen wildplukken?
Dat kan ook!
Maandelijks organiseer ik wildplukwandelingen in Heukelom. In de Wandelagenda staan de data.
Kun je niet op één van deze dagen, maar wil je wel graag een keer mee op zoek naar eetbare wilde planten? Ook dat is mogelijk. Als je zelf een groepje van drie mensen bij elkaar sprokkelt dan organiseer ik voor jullie een privé wandeling. Dan plannen we in overleg een datum en een locatie.
Voor meer informatie over de wildplukwandelingen kun je hier kijken.
Wildplukken en Natuurvoeding
Wat is natuurvoeding en wat heeft dat te maken met eetbare wilde planten?
Natuurvoeding is verweven in mijn levensstijl. Wildplukken en natuurvoeding lopen bij mij dan ook hand in hand.
Bij een wildplukwandeling gaan we uiteraard op zoek naar eetbare wilde planten. Bij veel deelnemers is de vraag: wat kan ik nu eigenlijk met deze planten in de keuken? Ik geef je tips over hoe je de eetbare wilde planten kunt gebruiken vanuit de natuurkeuken.
Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselkeuze en voedselproductie.
Bewust zegt iets dat je ergens over nagedacht hebt. Nu kun je natuurlijk ook bewust kiezen voor een onbewuste voedselkeuze. Want wat is een bewuste voedselkeuze en voedselproductie eigenlijk?
Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van de vijf basisprincipes waar natuurvoeding mee werkt. Dat zijn: vers, puur, eerlijk, variatie en biologisch.
Vers
Wat is vers? Het kan soms wel dagen duren voordat groenten, fruit, zuivel, eieren, vlees of vis ons bord bereikt. De afstand die verse producten af moeten leggen, omdat ze bijvoorbeeld vanuit de andere kant van de wereld worden ingevlogen of verscheept, kan ervoor zorgen dat er vele dagen overheen gaan voordat deze producten in de supermarkt liggen. Zijn deze voedingsmiddelen dan nog wel vers te noemen? Het is optimaler voor zowel onze gezondheid als het milieu als de afstand van grond tot mond zo kort mogelijk wordt gehouden. Producten geteeld en geoogst in het seizoen en uit de regio hebben dan de voorkeur. Voor je gezondheid betekent dit een optimalere voedingswaarde, omdat de groenten en fruit beter gerijpt zijn. Ook de smaak is vaak veel lekkerder van echt verse producten, denk maar aan verse aardbeien midden in de zomer of de aardbeien uit het buitenland in de winter. Het milieu wordt minder belast als er minder energie nodig is om de producten naar hun eindbestemming te brengen. Een kortere afstand betekent ook dat er (minder, tot geen) conserveringsmiddelen nodig zijn tijdens het vervoer. Daardoor is ook de prijs van seizoensproducten lager. Eten verbindt, zo kun je voedsel wat je in je eigen regio koopt ook zien. Het kan de verbinding met jouw omgeving en de boeren en telers uit jouw streek vergroten. Het is niet alleen voor je gezondheid en het milieu beter om lokaal je eten te kopen, het is ook leuk om op pad te gaan in je eigen omgeving en thuis te komen met een tas vol écht verse producten van een boer uit jouw buurt.
Puur
Wat zijn pure producten? Het is leuk om dit te illustreren aan de hand van een voorbeeld in de supermarkt. Denk je maar eens in de dat je de supermarkt inloopt. Je begint waarschijnlijk bij de groenten en fruit afdeling. En hoe verder je de gangpaden inloopt, hoe meer ingepakt voedsel je treft. Het welbekende eten uit pakjes en zakjes. Deze geraffineerde, of in een fabriek hoog bewerkte producten, zijn vaak armer aan belangrijke voedingsstoffen, maar wel rijk aan toevoegingen die we niet nodig hebben of soms zelfs schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. De pure producten liggen over het algemeen niet in de binnenste gangen van de supermarkt. Sla dus vooral je slag aan de buitenkant van de paden. Deze producten zijn zo min mogelijk bewerkt en zonder toevoegingen. Ook wel ongeraffineerd genoemd. Natuurvoeding heeft de voorkeur voor voedingsmiddelen die zo min mogelijk bewerkt zijn en waar zo min mogelijk toevoegingen aan zitten. Dit zijn pure producten.
Eerlijk
Wat bedoel je met eerlijk? In het productieproces zijn veel schakels te vinden. Uiteraard de mensen die betrokken zijn bij het proces. Er zijn een aantal keurmerken bekend die boeren en arbeiders helpen om een betere positie in de handelsketen te verkrijgen, waardoor zij zichzelf en hun familie een beter leven kunnen geven en kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Daarnaast kunnen we de dieren eerlijk behandelen door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica en groeihormonen te vermijden en ook de integriteit van het dier te behouden door het weren van het knippen van onder andere staarten, hoorns, vleugels en snavels.
Ook planten verdienen een eerlijke behandeling door ze in de volle grond te telen in natuurlijk zonlicht, zodat ze in hun eigen tempo en met voldoende ruimte kunnen groeien. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zou daarbij zoveel mogelijk geweerd moeten worden.
De laatste verbinding in deze schakel is de aarde. Door milieuvriendelijk en duurzaam te telen met respect voor mens, dier, plant en aarde kunnen we een bijdrage leveren aan een eerlijke behandeling van de aarde. Een gezonde bodem is namelijk van cruciaal belang voor onze samenleving, nu en in de toekomst. Een treffende uitspraak van de Cree-indianen, de grootste oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Canada is: “De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is niet meer dan een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.” Vrij vertaald zou je dit kunnen opvatten dat elke handeling die wij doen, gevolgen heeft voor de aarde en uiteindelijk voor onszelf. Door goed voor de aarde en zijn bewoners te zorgen, zorgen we ook goed voor onszelf.
Variatie
En variatie dan? Met variëren bedoel ik meer dan alleen elke avond andere groenten eten. Je kunt namelijk meer variëren dan je denkt. Niet alleen in groenten, fruit en granen, maar ook in de keuze van het vet wat je gebruikt om je maaltijd mee te bereiden en smaak te geven. Denk ook aan variëren in kruiden en specerijen, de zoetmiddelen waarmee je bijvoorbeeld bakt of die je gebruikt in je gerechten en het zout om je maaltijd op smaak mee te brengen. Met deze producten kun je dagelijks variëren, zodat je lichaam zich kan voeden met een zo breed mogelijk scala aan waardevolle voedingsstoffen. Ook worden door te variëren minder optimale voedingsstoffen meer verspreid opgenomen. Door zoveel mogelijk te variëren blijft je lichaam als het ware wakker, waardoor je je vitaler blijft voelen. Door alleen al verse producten uit het seizoen te eten, creëer je als vanzelf al een gevarieerd eetpatroon.
Biologisch
En als laatste biologisch. Ja, weer de zoveelste die over biologisch begint. Laat ik er meteen bij zeggen dat niet alles wat biologisch is ook gezond is. Denk bijvoorbeeld aan biologisch snoepgoed. Het wil ook niet zeggen dat je niet gezond kunt eten zonder biologische producten. Want, liever een niet biologische appel eten, dan een biologische lolly in je mond stoppen. In de natuurvoeding zijn biologische producten een belangrijk onderdeel van het eetpatroon, maar geen doel op zich. Producten met een biologisch keurmerk zijn geproduceerd op een duurzame manier. En duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van natuurvoeding. Dat houdt in dat er rekening gehouden wordt met de bodem, planten, dieren en mensen. Op deze manier wordt een gezonde kringloop in stand gehouden, waardoor onze gezondheid en welzijn en die van de toekomstige generaties beschermd wordt.
Deze vijf basisprincipes vormen een leidraad in de natuurvoeding. Ik kijk graag op een holistische manier naar voeding, gezondheid, dierenwelzijn en milieu. Holistisch wil zeggen dat iets als geheel bekeken wordt. Alles heeft met elkaar te maken en alles is verbonden met elkaar. Wat je eet heeft invloed op je gezondheid. Waar je het vandaan haalt heeft in meer of mindere mate invloed op het milieu. Voeding kan zelfs in bepaalde mate (waarin voorzichtigheid geboden is en medische achtergronden daarbuiten gelaten) misschien wel aandoeningen of ziektes voorkomen, beïnvloeden of verhelpen.
Naast deze holistische visie ben ik ook van de praktische benadering. Hoe, wat, waar op een toegankelijke manier meegeven aan mensen. Eten staat bij mij ook gelijk aan genieten. Ik sta voor gezond en goed voedsel, maar ik sta ook voor het af en toe kunnen loslaten van deze visie. Praktisch en haalbaar, zonder strikt te worden.
Als ik in één zin natuurvoeding zou omschrijven dan kom ik uit op iets heel simpels: terug naar de basis.
Terug naar oorspronkelijk voedsel. Zo veel mogelijk onbewerkt en producten die dicht bij de natuur staan. Volwaardige voeding. Voeding die goed voor jou is en voor je omgeving. Het liefst lokaal voedsel. Waar je lichaam goede energie van krijgt en waar het wat mee kan.
Voeding waar je je gezond, fit en vitaal door gaat voelen.
Met andere woorden, niet vullen maar voeden.
Eetbare wilde planten kunnen een leuke en gezonde toevoeging zijn op je dagelijkse menu. Het zelf bij elkaar verzamelen van je wildpluks en daarmee een geweldig gerecht maken met elementen uit de natuurkeuken, hoe leuk is dat!