Wildplukwandeling

Ik ben Elia, fan van goed eten en wildplukken. Laat dat nou net een hele goede combinatie zijn. Eetbare wilde planten zitten namelijk bomvol vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. En het leuke is, ze zijn bijna overal te vinden. Kijk maar eens om je heen als je buiten bent, paardenbloemen of brandnetels zal je snel gevonden hebben. Je kunt er van alles mee; thee van trekken, een pesto maken, het verwerken in een gerecht of smoothie en ga zo maar door. Je hoeft echt niet je hele maaltijd al plukkend bij elkaar te sprokkelen, zie het als een gezonde en gevarieerde toevoeging op wat je normaal eet. En je hoeft dus ook niet helemaal tot diep in het bos te komen om iets eetbaars te vinden, sterker nog:

Eetbare wilde planten vind je gewoon in de straat, het perkje om de hoek, of zelfs in je eigen tuin.

Ga lekker naar buiten, neem een mandje of groente- en fruitnetje mee en kijk maar eens rond. Als je geluk hebt pak je nog wat zonnestralen mee ook. Nadat je eenmaal je eerste eetbare wilde plant gespot hebt zal je merken dat je ze niet meer niet kunt zien. Hallo ‘onkruid’!

Eetbare wilde planten herkennen

Hoe herken je eetbare planten?

Maar… haakte jij al af toen je je bedacht dat je geen idee had wat het verschil is tussen een paardenbloem en een brandnetel? En dat je eigenlijk ook nog nooit een thee met verse blaadjes gedronken hebt? Komt dat even goed uit.

Tijdens deze wildplukwandeling voor beginners leer ik je een aantal basis eetbare planten, bloemen, vruchten of bessen herkennen aan de hand van het seizoen. Makkelijk te vinden en te herkennen planten die je ook net zo makkelijk kunt verwerken in gerechten of een thee. Ik vertel je ook welke planten je kunt gebruiken bij kleine ongelukjes onderweg, verkoudheden of pijn in je keel bijvoorbeeld.

Daarnaast kom je ook nog een aantal leuke feitjes te weten over de planten, verhalen over vroegere gebruiken rondom de planten, vertel ik je over bepaalde eigenschappen en wat deze stoffen voor je gezondheid kunnen doen.

En wist je dat bijvoorbeeld de kleur van de bloemen, de vorm van het blad, of een plant prikt of niet, of hoe de wortels groeien in de grond iets kunnen zeggen over wat voor werking deze plant heeft?

Aan het uiterlijk en de kenmerken van de plant, zoals hoe de plant groeit en bloeit, kunnen we aanwijzingen vinden die ons iets kunnen zeggen over de werking van de plant (dit wordt ook wel signatuurleer genoemd). Denk maar eens aan de brandnetel. Prikkelig en pijnlijk als je hem aanraakt. Maar deze eigenschap vertelt ons onder andere dat deze plant goed voor je weerstand is. Het prikkelende stimuleert je lichaam zowel van buiten als van binnen om actie te ondernemen. Organen worden aangezet tot een grote schoonmaak, want brandnetel is een hele goede voorjaarsreiniger. Ook mensen die snel prikkelbaar of geïrriteerd zijn kunnen baat hebben bij brandnetel. De plant helpt om los te laten en de energie weer te laten stromen.

Het interessante aan de signatuurleer vind ik dat er met bepaalde planten net even een andere toevoeging gegeven kan worden aan het gebruik ervan.  

Ga je mee wildplukken?

Kortom, na deze wandeling kun jij duizendblad herkennen én weet je wat je ermee kunt doen, ren jij direct naar een smalle weegbree toe als je gestoken bent en oogst je ook nog even wat brandnetels voor in je quiche omdat je je spinazie vergeten te kopen was.

Heb jij ook zin om rond te struinen en te leren hoe je een aantal makkelijke eetbare wilde planten kunt herkennen en wil je dan ook nog weten hoe je kunt koken met je wildpluk?

Kom dan gezellig mee! In ongeveer 1,5 tot 2 uur vertel ik je de beginselen van het wildplukken, een aantal wildplukregels en gaan we gewoon lekker op pad om te kijken wat de natuur ons voor moois en voedzaams te bieden heeft.

Als afsluiting van de wandeling drinken we een lekker kopje thee van de door ons geplukte planten. Én laat ik je proeven van een wildpluk snack die ik zelf gemaakt heb.

Deze wandeling is natuurlijk ook leuk als familie-uitstapje, samen met je kinderen, als team uitje met je collega’s of als cadeau aan een vriend of vriendin. Is jouw kind wild van de natuur? Wat dacht je van een wildpluk kinderfeestje? Weer eens wat anders, lekker buiten op zoek naar wat je kunt wildplukken.

Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

Waar:

In het mooie natuurgebied in Heukelom, of als je zelf een leuke locatie weet, laat het me vooral weten. De exacte locatie stuur ik naar je toe.

Wanneer:

In de wandel agenda staan al geplande data. Als je met een eigen groepje een privé wandeling wilt doen, dan kunnen we samen een datum afspreken.
Een wandeling duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het wandeltempo van de groep en hoeveel vragen er gesteld worden. Daarna drinken we nog een lekker afsluitend kopje thee. Of niet als je haast hebt.

Voor wie:

Iedereen die een begin wil maken met eetbare wilde planten, of als je er al iets over gelezen hebt maar je bent er nog te onzeker over.

Ook kinderen zijn uiteraard welkom!

Prijs:

€22,50 euro per persoon.
Kinderen t/m 16 jaar €12,50 euro per persoon.
Inclusief een afsluitend kopje wilde thee van onze zelf verzamelde planten en een lekkere wildpluksnack die ik zelf gemaakt heb. Ook kun je mijn favoriete wildplukboeken inzien die ik meeneem.

Voor een privé wandeling is het minimale aantal 3 deelnemers en zijn de reiskosten 28 c/km.

Je mag het bedrag tot twee dagen voor de wandeling overmaken op rekening: NL20 ASNB 8832 5881 96.

Tip:

* Wil je graag aantekeningen maken, dan kun je een notitieboekje meenemen. Je kunt dan ook gelijk een gedeelte van de plant verzamelen en zo je eigen plant journal of herbarium maken!

* Trek schoenen aan die tegen modder en water kunnen, het gebied kan soms wat drassig zijn. Laarzen zijn echt nodig als het flink geregend heeft.

* Bij regen gaat de wandeling gewoon door, je kunt als je wilt prima een paraplu meenemen, of een regenjas aantrekken, laarzen aandoen, wat jij wilt. Je kent deze gevleugelde uitspraak vast wel:

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder“. Wie kent ‘m niet? Oftewel: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel” ;-).

 * **  *********

Wandelagenda:

23 februari 2025

16 maart 2025

4 mei 2025

22 juni 2025

24 augustus 2025

28 september 2025

26 oktober 2025

23 november 2025

Lijkt het je leuk om samen op pad te gaan?

Op deze zondagen van 11.00 tot ongeveer 13.00 uur organiseer ik een wildplukwandeling in Heukelom (bij minimaal 3 personen). Sluit je aan, dan vertel ik onderweg interessante weetjes over de planten die we tegenkomen, wat je er mee kunt en hoe je ze zelf kunt herkennen.

Na afloop drinken we gezellig samen een kopje thee van onze vers geplukte wilde en eetbare planten. En uiteraard mag een door mij gemaakte wildpluksnack niet ontbreken!

Kan je niet op één van deze dagen maar wil je wel dolgraag eens mee wandelen? Als je zelf nog twee personen bij elkaar sprokkelt kunnen we een datum plannen waarop het jullie uitkomt.

Prijs: 22,50 euro pp

Wildplukwandeling in Heukelom
Eetbare wilde planten plukken
Wilde zaden koekjes met wildplukthee

20202023

In samenwerking met Iederal:

Wandel de seizoenen rond met boswachter

Jorn Droog en wildplukker Elia

In het mooie natuurgebied in Heukelom vertellen boswachter en wildplukexpert Jorn Droog en wildplukker en natuurvoedingsadviseur Elia Breedveld je elk seizoen van alles over de eetbare natuur, leuke feitjes en weetjes, hoe je met bepaalde planten een EHBO kit voor onderweg kunt maken, welke gezondheidsvoordelen de eetbare wilde planten hebben, wat je er thuis mee kunt maken en vertellen we interessante verhalen over vroegere gebruiken en volkswijsheden.

Afsluitend drinken we een kopje bosthee van onze zelf verzamelde planten. Elk seizoen heeft zijn eigen verhalen aan de hand van de planten die op dat moment groeien en bloeien. Zo kun je een heel jaar leren over de planten en de gebruiken die op dat moment van toepassing zijn. 

Hier kun je kijken naar de vorige geslaagde wandeling.

*** Zondag 9 februari 2025 ***

De kunst van wildplukken onthuld
Eetbare wilde planten plukken
Wilde zaden koekjes met wildplukthee
De kunst van wildplukken onthuld

Geslaagde samenwerkingen

Bekijk hieronder een aantal mooie samenwerkingen.

Ik vind het erg leuk om samen te werken. Samen kun je elkaars kennis en ervaring versterken.

Zou je het ook tof vinden om samen te werken? Ik sta altijd open voor ideeën! Denk bijvoorbeeld aan scholing of educatie, een bedrijfsuitje, vriendenuitje, familiedag, kinderfeestje enzovoort.

Laten we in contact komen

Wildpluk en Kook ochtend met

natuurkok Marion Pluimes

30 September organiseerden natuurkok Marion Pluimes, ook wel bekend als The Loffly Chef en ik een Wildpluk en Kook ochtend in Oosterhout. De aanmeldingen stroomden binnen en na een aantal dagen was het maximaal aantal plekken bezet. Wat ontzettend leuk!   

De ochtend startte in de kookstudio van Marion. Na een korte introductie gingen we op pad. Met manden, scharen, handschoenen én goede zin. Op weg naar het mooie Slotjespark kwamen we al allerlei wilde eetbare planten tegen, zoals melganzenvoet en knopkruid. Eenmaal aangekomen in het park verzamelden we onder andere brandnetels voor de soep, smalle weegbree voor de salade, madeliefjes voor de garnering, rozenbottels voor de chutney en waterpeper voor de olijfolie dip. Ik vertelde daarbij hoe de planten gedetermineerd kunnen worden, wat de werking van de planten op je lichaam is en welke oude wijsheden en verhalen er vroeger over de planten verteld werden.  

Eenmaal terug in de kookstudio legde Marion uit met welke planten we welke recepten gingen maken. In groepjes van twee gingen de deelnemers aan de slag. Maar niet voordat we koffie en thee met een versgebakken citroen/melganzenvoetzaadjes cake op hadden!  

Terwijl we druk aan het wassen, snijden en roeren waren vertelde Marion van alles over snij- en kooktechnieken en de wijsheden en tips over de wereld van de natuurkeuken. Ondertussen werd de tafel steeds voller met heerlijk geurende en met prachtige kleuren opgemaakte schalen vol met verse, biologische en vooral lokale ingrediënten van het seizoen. Aan tafel!  

De rozenbottel chutney viel goed in de smaak alsook de smakelijke klaverboter. En ja, ook de andere gerechten waren echt heel lekker. Na een gezamenlijke afsluiting kregen de deelnemers de recepten en een infoblad over de planten mee naar huis, zodat er thuis nog eens rustig naar gekeken kan worden en de recepten opnieuw gemaakt kunnen worden. Zowel de deelnemers als wij vonden het een geslaagde ochtend met een leuke wandeling, goed leren koken met echt verse ingrediënten, waarbij ze van alles te weten zijn gekomen over de natuurkeuken en het gezamenlijk opeten van de zelfgemaakte gerechten!        

Wildplukwandeling i.s.m. Iederal

Elk seizoen organiseren wildplukexpert en boswachter Jorn Droog en ik een wildplukwandeling in samenwerking met Iederal in Heukelom. Met een groepje enthousiaste wandelaars trekken we het mooie natuurgebied in op zoek naar eetbare wilde planten. Ver hoeven we daarvoor trouwens niet te gaan, de ingang van het wandelpad staat al vol met eetbare wilde planten. En zo gaat het vaak, eetbare planten zijn nooit ver weg. Jorn vertelt onderweg veel weetjes en leuke verhalen over de natuur en de planten en samen met mijn praktische tips wat je met de planten kunt doen in de keuken of als eerste hulp onderweg krijgen de wandelaars bruikbare informatie over vele wilde planten. Na afloop van de wandeling praten we altijd nog gezellig na met een kopje wilde thee, gezet van onderweg verzamelde planten. Ook maak ik voor elke wandeling een wildpluksnack om te proeven en verzorgt Iederal thee met wat lekkers en een klein presentje voor de deelnemers. Wat een leuke en gezellige wandelingen zijn dit elke keer weer! 

Wildplukwandeling bij de LocHal Tilburg

Wereldvoedseldag i.s.m. de LocHal

Op 16 oktober 2022 met Wereldvoedseldag mocht ik mijn allereerste wildplukwandeling organiseren, samen met wildplukexpert Jorn Droog. In een bloedhete LocHal, de bibliotheek in het centrum van Tilburg, verwelkomden we 30 enthousiaste mensen die meer wilden weten over eetbare wilde planten in hun stad. Want ook in de stad valt er genoeg te verzamelen. Na een korte introductie begonnen we aan de wandeling. Alhoewel, wandeling… Zodra we de eerste stappen uit de bibliotheek hadden gezet had Jorn al iets eetbaars gespot, melde. Een lekker plantje en familie van de spinazie. Na leuke wetenswaardigheden en informatie over wat je hier nu mee kan maken en waarom het plantje zo gezond is, gingen we weer verder op pad. Onderweg zijn we onder andere brandnetel, smalle weegbree, duizendblad, bijvoet, zuring, wilg en Amerikaanse vogelkers tegengekomen. Bij terugkomst in de LocHal had ik een lekkere wildplukpesto klaarstaan om te proeven op een stukje desembrood en een thee gemaakt van wilde planten. De wandelaars waren erg enthousiast, er werden vragen gesteld en na afloop deelde ik de recepten van de pesto en de thee uit. Zo kan iedereen thuis aan de slag met hun zelf geplukte en gemaakte lekkers. Wat een leuke middag was dit, dat smaakt naar meer!

Bekijk hier het krantenartikel van het Brabants Dagblad over de wildplukwandeling die ik samen met wildplukexpert Jorn Droog heb georganiseerd op World Food Day rondom de LocHal in Tilburg.